בס"ד יום שני 06 מאי 2024
שלח דואר : ייעוץ בבעיות עיכול

בעיות עיכול

מערכת העיכול היא מערכת איברים שמטרתה לקלוט מזון , לפרק אותו ליחידות בסיסיות , לאפשר את ספיגתן לצורך הפקת אנרגיה , בניית הגוף ולפלוט את פסולת המזון שאינה דרושה לגוף בצורת צואה או שתן , ראשיתו של תהליך העיכול הוא בפה כאשר בתוכו מתבצעות פעולות של לעיסת המזון , ערבובו עם הרוק והפיכתו לעיסה לקראת בליעה , פעולות אלא נעשות ע"י השיניים , שרירי הלעיסה , בלוטות הרוק והלשון , הלשון מסייעת בערבוב המזון עם הרוק ואחראית על פעולת הבליעה בכך שהיא דוחפת את המזון הלעוס לקיבה להמשך פירוק . בעיות עיכול הן מטרד נפוץ במיוחד בחברה המערבית הבאה לידי ביטוי בכאבי בטן, נפיחות בבטן, עיכול לקוי עצירות וגזים הפכו לחלק מהשגרה היומית של רבים מאיתנו וזאת בעקבות תזונה הרוויה בסוכרים ובפחמימות פשוטות, צריכת ממתיקים מלאכותיים, צריכת קפאין ואלכוהול, הימנעות מצריכת סיבים תזונתיים , אכילת כמות גדולה מדי של מזון , עישון, חוסר בפעילות גופנית, חוסר בשינה, אכילה לפני השינה ומתח נפשי, אנטיביוטיקה שהורסת את החיידקים הידידותיים ועוד ,

מספר מושגים הקשורים לבעיות העיכול בהם מטפל הנטורופת

עצירות
סוגים של עצירות
קוליטיס כיבית
מחלת קרוהן
תולעים אצל ילדים
סיבים תזונתיים
חלוקת הסיבים תזונתיים
רעלים בגוף
ניקוי רעלים
תזונה ומערכת העיכול
ריפוי טיבעי
כיצד נשמור על אורח חיים בריא
הנטורופת

עצירות

בעיית העצירות הינה אחת מהבעיות הרפואיות הנפוצות ביותר בעולם ובאם לא תטופל כראוי, עלולה להוביל לבעיות רפואיות מיותרות, לפי מחקרים מהשנים האחרונות. אותן בעיות רפואיות כוללות מחלות דלקתיות של דפנות המעי, כאבים ועוויתות, בעיות ספיגה וחוסרים תזונתיים, תחושה של עייפות וכבדות וכתוצאה מכך פגיעה משמעותית באיכות החיים, הצטברות רעלים שלא מתנקים ממערכת העיכול (שעלולים לתרום להופעת אלרגיות, עייפות, תשישות, פגיעה בתהליכים קוגניטיביים, קהות חושים ועוד), מחלות עור דלקתיות, מחלות מפרקים ואף גידולים סרטניים (בעיקר סרטן המעי הגס). בנוסף, צואה הנשארת במעי הגס ללא פינוי, מתייבשת עם הזמן, הופכת קשה יותר וזהו המלכוד ממנו סובלים כל בעלי סימפטום העצירות, מה גם שיציאות קשות עלולות לגרום לטחורים (התנפחות כלי דם מקומיים) או פיסורות (שריטה או פצע), בפי הטבעת. יש לציין שתדירות תקינה של יציאות היא פעם אחת ביום לפחות .

ישנם שני סוגים של עצירות

עצירות תפקודית - שנובעת מהפרעה בתפקוד של המעי הגס.
עצירות משנית - שנובעת ממחלות אחרות, מתרופות ומסגנון חיים.
הסיבות לעצירות תפקודית ומשנית יכולות להיות רבות ומגוונות כגון -תרופות , לחץ דם גבוה ,כלכלה דלת סיבים תזונתיים , צריכה מועטה של נוזלים , העדר פעילות גופנית ,דיאטה חריפה , סוכרת , פגיעה במערכת עצבים , מחלות נוירולוגיות , הפרעות שונות במאזן המלחים , גיל מבוגר ועוד .

קוליטיס כיבית

קוליטיס כיבית היא מחלה דלקתית כרונית שפוגעת ברירית של המעי הגס. הפגיעה מתחילה תמיד באזור פי הטבעת, אך אורך הקטע הפגוע משתנה מחולה לחולה , יש חולים שבהם הקטע הפגוע הוא קצר מאוד סנטימטרים ספורים בלבד אך יש גם חולים שהמחלה פוגעת במעי הגס לכל אורכו וישנם אינסוף מצבי ביניים .

מחלת קרוהן

מחלת קרוהן מוגדרת "דלקת כרונית לא זיהומית שפוגעת ברירית של מערכת העיכול". ההגדרה "לא זיהומית" מעידה שלהערכת החוקרים לא חיידקים או נגיפים גורמים לדלקת עם זאת יש לציין כי ישנה עלייה בשכיחות מחלת הקרוהן אצל מי שסבלו בעבר מדלקות זיהומיות במערכת העיכול בשונה מקוליטיס כיבית - שהיא דלקת לא זיהומית שתוקפת בדרך כלל רק את המעי הגס – מחלת קרוהן אינה מוגבלת לחלק מסוים של מערכת העיכול אלא עלולה לגרום לדלקת באזורים שונים ולאו דווקא רציפים של מערכת העיכול - מרירית הפה ועד לפי הטבעת

תולעים אצל ילדים

תולעי מעיים הינם טפילים, אשר שכיחים ביותר אצל ילדים ואנשים בעלי מערכת חיסונית ירודה, לרוב עקב תנאי היגיינה לקויים. תולעי המעיים גורמים לנזק ישיר במערכת העיכול, זיהומים, תת תזונה ומסבים סבל רב. טפילים אלו, תלויים במערכת הגוף כולה וניזונים ממנה.ההדבקה היא מאדם לאדם - בדרך כלל מילד לילד בגיל הגן. היא מתרחשת לרוב בשלב הביצה. ביצי התולעים נמצאות על משטחים שונים כגון - מצעים, מגבות , על הידיים , מתחת לציפורניים של אצבעות כפות הידיים ועוד . התולעים חיות במעי הגס, וכאשר הן בנות כחודש, הן נודדות לאזור פי הטבעת, ושם הן מטילות ביצים זעירות (ניתן לראות את הביצים במיקרוסקופ בלבד). כל תולעת יכולה להטיל אלפי ביצים , כאשר התולעים מגיעות לפי הטבעת, מרגיש הילד דגדוג, גרד או גירוי באזור. לעיתים ניתן להבחין בתולעים כאשר הן נודדות לאזור הזה. ישנם כמה סוגים של תולעי מעי. השכיחות ביותר הן תולעי המחט: Oxyuria או Pinworms. אלה הן תולעים קטנות - אורכן 10-2 מ"מ, והן דקות כמחט.

סיבים תזונתיים

סיבים תזונתיים הם חומרים המצויים במזונות הצמחיים, ואשר חלקם אינם מתעכלים בגוף האדם. למעשה, רובם סוכרים שמערכת העיכול שלנו לא מצליחה לפרק. ריכוז גבוה שלהם נמצא באגוזים, בגרעינים, בקליפות של פירות וירקות, בקטניות כמו חומוס, פול, עדשים ואפונה, ובדגנים מלאים (לא קלופים) כגון אורז לא מלוטש, שיבולת שועל וחיטה מלאה. הסיבים אחראים למרקם הנוקשה של הקליפות, ויש הטוענים גם לטעם הפחות אטרקטיבי שלהן

אפשר לחלק את הסיבים לשתי קבוצות

  • סיבים מסיסים במים - סיבים מסיסים אפשר למצוא בפירות, בקטניות, בשיבולת שועל ובמידה מסוימת גם בירקות. המסיסים סופחים מים במעי הדק והופכים למין ג'ל הלוכד חלקיקי שומן, כולסטרול וסוכר, מה שמונע את ספיגתם של חומרים אלא.
  • סיבים לא מסיסים - מצויים בדגנים המלאים, בקליפות של פירות ובירקות. הם סופחים מים, מגדילים את נפח הצואה ומגבירים את תנועתיות המעי, מה שמסייע מאוד למניעת עצירות .

מקורות לרעלים

  • מזון - שמכיל את כמות רעלים הרבה ביותר הינו מזון מן החי : בשר, עוף, מוצרי חלב, דגים וביצים. זהו המזון המרוכז ביותר ברעלים מסוגים שונים , מסתבר שרוב הרעלים, מצטברים ברקמת השומן של בעלי החיים.
  • תרופות - נוגדות דלקת לא סטרואידיות המשמשות לשיכוך כאבים , התרופות האלה כוללות איבופרופן (אדוויל, אדקס, נורופן), נאפרוקסן (פרובנציד, נקסין, נפרוקסי), וקטופרופן (אורובייל, אורודיס, אקטרון), ועוד
    תרופות מרשם כגון – אספירין , סטרואידים ,אנטיביוטיקה , תרופות להורדת/להעלות לחץ דם , להורדת כולסטרול , משככי כאבים נרקוטיים .
  • אורח חיים אכילה מוגזמת , אכילה מהירה , עישון , אלכוהול , חוסר בפעילות גופנית , סטרס , מזון מעובד , מזון עם חומרי שימור טעם וריח ועוד .

ניקוי רעלים

אנחנו מוקפים ברעלים והם נמצאים במזון, במים, באוויר, בקרמים שאנו מורחים על עורנו, בתחנות הדלק, באריזות הפלסטיק שבאות במגע עם מזוננו ואיפה לא ? הרעלים מצטברים ברקמות הגוף ובמשך השנים יש להם פוטנציאל לגרום לנו למגוון רחב של בעיות בריאות.

זה יכול להתבטא בכאבי ראש, עייפות כרונית, קשיי ריכוז וירידה בזיכרון , אך גם במחלות קשות כגון אלצהיימר, פרקינסון, דלקות פרקים ואף סרטן , חלק מסוגי הרעלים הוכח כקרצינוגנים וחלקם נמצאו כמגדילים סיכון למחלות לב.

ראשית חשוב להבין שלגוף יש מנגנונים יעילים מאוד לנטרול הרעלים וסילוקם מהגוף , הבעיה מתעוררת כאשר קצב הנטרול והניקוי לא מספיק להדביק את קצב חדירת הרעלים החדשים , גופנו לא תוכנן להתמודד עם עומס רעלים כה גדול כמו זה שאנו חשופים אליו ביומיום.

להלן עקרונות פשוטים אשר יכולים לעזור לנו בשמירה על עיכול תקין ויציאות סדירות:

מיצי הירקות מרוכזים מאוד במינרלים, בוויטמינים ובנוגדי החמצון, כך שהם מספקים לגוף חלק משמעותי מהחומרים הרצויים לגוף והנדרשים גם לצורך נטרול הרעלים , לאכול פחמימות מורכבות מכילות סיבים תזונתיים המגדילים את נפח הצואה ומגרים את הגוף להפרישה. אכילת מזון עשיר בפחמימות מורכבות, כגון דגנים מלאים (קמח מלא, אורז מלא, שיבולת שועל ועוד), פירות וירקות עם הקליפה, קטניות (עדשים, שעועית, חומוס, סויה וכדומה) ואגוזים. ארוחת בוקר, גם קלה, תגרום לתחילת התנועתיות במערכת העיכול. הקפידו על ארוחת בוקר בכל יום ועל ארוחות קבועות, המסדירות את היציאות .

בנוסף, שעה קבועה ליציאות, תעזור להסדרתן. מים מרככים את הצואה ומניעים אותה החוצה מהגוף. שתיית 12-14 כוסות מים, או תה ירוק אמיתי ליום ולהקפיד לשתות יותר בימי הקיץ. התאפקות גורמת להרחבת שרירי המעיים ולהחלשות שלהם, עד כדי איבוד היכולת להתכווץ. אל תתאפקו. כמויות מזון גדולות בארוחה אחת עלולות להעמיס על מערכת העיכול, בעיקר כאשר היא כבר עמוסה מעצירות כרונית. איכלו כמויות קטנות בכל ארוחה והקפידו ללעוס היטב את המזון. הקפידו על איזון אוכלוסיית ה"חיידקים הידידותיים" (פרוביוטיקה) במעיים. חיידקים אלו תפקידים רבים וחשובים, בשמירה על בריאות מערכות העיכול והחיסון והפרה באיזון בין החיידקים הידידותיים והפתוגנים, עלולה לגרום למחלות רבות .

פעילות גופנית ואורח חיים

רצוי להקפיד על פעילות גופנית סדירה, הממריצה את מחזור הדם ומספקת דם למערכת העיכול, לשיפור תפקודה. בנוסף, פעילות גופנית אירובית ידועה כמשחררת לחצים ויכולה לתרום להפחתת הסטרס והמתחים מהם סובלים אנשים רבים, המקשים על תהליכי עיכול ויציאות תקינים. הדרכים הנוספות לשחרור מתחים הינן רבות ומגוונות, כאשר כל אדם יכול למצוא לעצמו את השיטה המועילה לו, בין אם מדובר בקריאה, עיסוי, יוגה, נגינה וכדומה

אין תחליף לאורח חיים בריא

רבים מדברים על ניקוי רעלים ועל סדנאות ניקוי רעלים, אך לפעמים שוכחים לציין שניקוי הרעלים החשוב ביותר מתקיים כל יום, בזמן השינה , זה טוב מדי פעם לעשות פרויקט ניקוי יסודי ולא פעם באמת יש צורך בכך, אבל הרבה יותר משמעותי וחשוב זה לאפשר את ניקוי הרעלים היומי , ולכן יש להקפיד לאכול עד שעתיים-שלוש לפני השינה , אכילה לפני השינה תאלץ את הגוף להתמודד עם עיכול המזון ולא תאפשר לו להתפנות לסילוק ונטרול רעלים ישנים .

הטיפול הנטורופתי בקליניקה

בשלב ראשון מתבצע אבחון באמצעות שורה של כלי עזר:

  • תשאול מקייף של כל מערכות הגוף .
  • בדיקות דם .
  • בדיקת קוונטום .
  • אבחון אירידיולוגי .

לאחר מכאן מתבצע תכלול של כל המידע ונבנת תוכנית טיפול , הטיפול כולל תמציות צמחי מרפאה, הדרכה בתזונה תוספי תזונה , ניקוי רעלים ועוד . תוכנית הטיפול מחייבת שינוים באורחות חיים (תזונה מותאמת ,פעילות גופנית ) והצלחתה תלויה בשיתוף פעולה של המטופל .

"כל המידע המוצג באתר והטיפולים אינם תחליף לייעוץ רפואי או כל גורם מוסמך אחר"
דודו שמחי נטורופת / נטורופת מוסמך N.D
"קליניקה יופי של בריאות" טל' 03-9342727 נייד 052-8900870

שלח לי דואר/מפת האתר /קישור